Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ano, jsem antiBabiš

    Šéf hnutí ANO své kritiky v posledních dnech už zase opakovaně obviňuje, že jejich jediný program jsou “lži o Babišovi”.

    Všichni jsou prý antiBabiš. V televizní debatě to řekl Miroslavu Kalouskovi a zopakoval to Miroslavě Němcové. ”Je vidět, že opozice je zoufalá a vymýšlí stále nové lži a nemá jiný program než antiBabiš,” prohlásil ve sněmovně. Po Babišovi to už navíc papouškují i další politici hnutí ANO, třeba starosta Kroměříže Jaroslav Němec.

    Šéf ANO se tedy snaží vytvořit mediální mem – jednoduchý slogan, který se šíří jako virus. Smyslem existence toho memu je vytvořit dojem, že si na něj jeho kritici “zasedli” a s pomocí údajných lží kolem něj vytvářejí nenávistnou atmosféru. Mohl bych oponovat tím, že celé Ano je postaveno pouze na kritice ODS bez jakéholi reálného programu. Mohl bych věcně vysvětlovat, proč to není pravda. Já raději Babišovu hru přijmu. Hrdě se hlásím k tomu, že jsem antiBabiš. Tady je věcné shrnutí, co to vlastně znamená: 

1. 

Novinář Jaroslav Spurný v Respektu podrobně popsal, že v začátcích Babišova podnikání stál v roce 1998 podraz na jeho tehdejší slovenské zaměstnavatele a záhadné švýcarské peníze. Tedy temná a neprůhledná bažina. Nevíme, kde Babiš na start svého dnešního impéria vzal – není transparentní.

    Já začal podnikat s penězi, které jsem si poctivě vydělal v předchozím zaměstnání. Jsem tedy antiBabiš.

2.

Andrej Babiš mění názory jako korouhvička podle toho, co se mu zrovna hodí do krámu. Příkladů je celá řada. Tak třeba v lednu 2014 s přijetím eura "neměl problém", ale letos v květnu o tom chtěl vyhlašovat referendum. Nebo letos v září: současné působení jeho spolupracovnice Radmily Kleslové v politice a byznysu mu nejdřív navadilo. „Já nevidím důvod to řešit,” řekl. “Paní Kleslová má smlouvu patnáct let a je to otázka ČEZ. Pokud ji ČEZ potřebuje, tak ať ji má, pokud ji nepotřebuje, tak ať ji zruší.” Jen o pár dnů později ale prohlásil, že nic podobného nikdy neřekl.

    Já své názory neměním, i když je to někdy třeba nepopulární. Protože politik nemůže říkat jen to, co mu zrovna politicky vyhovuje. Jsem antiBabiš.

3.

Babiš si u Benešova postavil víkendovou farmu Čapí hnízdo. Buďme přesní: farmu vlastní společnost Imoba, která v roce 2008 získala z evropských fondů dotaci padesát milionů korun právě na stavbu farmy. Těsně před získáním dotace přitom Imoba vznikla přejmenováním Babišovy společnosti ZZN Agro Pelhřimov.

    Já když jedu na s dětmi na prázdniny, neberu si na to peníze z žádných dotací, vytažené přes neprůhledné firmy. Nemravný princip “malá domů” neuznávám a na dovolenou nebo oslavy narozenin si prostě vydělám. Jsem antiBabiš. 

4.

Bratislavský soud rozhodl, že Babiš byl ve svazcích bývalé Státní bezpečnosti od roku 1980 veden jako agent Bureš neoprávněně. Rozsudek musíme respektovat navzdory tomu, že podle dochovaných archivních dokumentů Babiš podepsal vázací akt. Navíc víme, co v 70. letech znamenalo studium ve Švýcarsku a později práce v podniku zahraničního obchodu. Respektive co bylo jejich podmínkou.

    Za mnou žádná temná minulost není. Nanejvýš na mne snad někdo může vytáhnout, že jsem se na gymnáziu opil na nějakém rockovém koncertě. Jo, jsem antiBabiš

5.

Babišův “byznys” stojí na získávání dotací a státních zakázek. Jen loni na dotacích Agrofert získal přes miliardu korun, ale třeba v roce 2010 to byly tři miliardy. Podle České televize ze 153 Babišových českých firem jich se státem, kraji a městy obchodovalo 18 a v posledních letech dohromady získaly zakázky za téměř 14 miliard korun. Babišův byznys tedy přímo stojí na ovlivňování lidí, kteří o dotacích a státních zakázkách rozhodují.

    Moje firmy žádné dotace neberou a na státní ani obecní zakázkách můj byznys nestojí. Nemusím (a ani nechci) nikoho ovlivňovat. Jsem tedy antiBabiš.

6.

Babiš se dlouhodobě obklopuje podivnými lidmi a spolupracuje s nimi. Podle šetření polské policie v kauze tamní ropné firmy PKN Orlen využil kontaktů na Stanislava Grosse (pro připomenutí – to byl ten pán, co tak zázračně zbohatnul). Loni v dubnu mu lobbista Ivo Rittig obviněný z praní špinavých peněz napsal na Twitter: „Ahoj, na to, jak dlouho se známe a co máme spolu za sebou, bys nemusel plácat takové nesmysly.” Babiš následně přiznal, že se s Rittigem zná nejméně patnáct let z tenisu. 

    Já žádné podivné kamarády nemám, a to nejen v politice, ale ani v osobním životě. Jsem antiBabiš.

7.

Letos v červnu se Andrej Babiš dostal do sporu s karvinským poslancem ČSSD Ladislavem Šinclem. Šlo o 22 miliard korun ročně za zprostředkování pojištění. Když Babišovi došly věcné argumenty, vytáhl na Šincla složku s kompromitujícími materiály, kterou si na něj vedl.

    Já na nikoho žádné informace nesbírám. Používám standardní politické metody, tedy věcné přesvědčování, vyjednávání, případně hledání kompromisních řešení. Jsem proto antiBabiš.

8.

Ekonomický analytik Karel Kříž před časem v Reflexu podrobně analyzoval, že Babiš “nesnáší demokracii, nemá rád trh a libuje si v představě, jak stát řídí manažerskými metodami jako fabriku, kde se jen poslouchají příkazy…” Na Babišových výrocích je podle Kříže doložitelné, že chce zrušit politiku a demokracii. Jeho návrhy zákonů směřující ke kontrole živnotníků a drobných podnikatelů, k omezování nedotknutelnosti obydlí nebo cenzury internetu tuto teorii bohužel potvrzují.

    Já nic podobného neplánuji. Stát jako firmu řídit nechci a ctím jasné demokratické principy. Jsem tedy antiBabiš.

 

Podobných odlišností mezi běžným politikem a Babišem bych jistě vymyslel víc, ale pro ilustraci jich myslím stačí osm. Andrej Babiš není mesiáš ani nepolitik. Je produktem privatizace v devadesátých letech a všeho, co nám na politice vadilo. Jen na to možná někteří zapomněli. A co vy, jste taky antiBabiš?

Autor: Filip Humplík | čtvrtek 5.11.2015 14:34 | karma článku: 43,25 | přečteno: 4981x
  • Další články autora

Filip Humplík

Převlíknu se na Mikuláše za čerta: Jsem ještě v pořádku?

Časopis Time zveřejnil osmnáct let starou fotku kanadského premiéra Justina Trudeaua. Pochází ze školního karnevalu s tématem arabských pohádek Tisíc a jedna noc, na kterém se tehdejší učitel Trudeau převlékl za Aladina.

23.9.2019 v 11:57 | Karma: 33,15 | Přečteno: 1448x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Filip Humplík

No Future nebo Soudný den? Budoucnost bude přesně taková, jakou si ji uděláme

Kdysi v pubertě jsem začal poslouchat punk. Tvrdou hudbu mám rád dodnes, ale punkové heslo No future! (Žádná budoucnost!) už mi nic neříká. Jak totiž člověk dospívá a bere rozum, dochází mu, že je to jen na něm.

15.3.2019 v 7:00 | Karma: 18,46 | Přečteno: 591x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Filip Humplík

Mávání vlajkou. Tibet a rodina.

Všimli jste si? Po celém Česku dnes vlají vlajky Tibetu. Na první pohled je to jen symbol solidarity s nezávislou himálajskou zemí, kam v říjnu 1950 vtrhla čínská okupační vojska.

8.3.2019 v 7:45 | Karma: 17,77 | Přečteno: 973x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Filip Humplík

Transgender sportovkyně: zůstane svět normální?

O pořádný rozruch se v minulých dnech postarala legendární česko– americká tenistka Martina Navrátilová. Jak možná víte, otevřeně se hlásí ke své lesbické orientaci.

1.3.2019 v 7:17 | Karma: 44,53 | Přečteno: 4795x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Filip Humplík

Češi by měli víc umírat, zlevnily by pohřby!

Nebo “Kokain je tak drahý, protože feťáci málo šňupou!” Nebo “Čím víc budeme jezdit autem, tím levnější bude benzín!”

21.2.2019 v 12:22 | Karma: 29,87 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3564x
Táta 5 dcer, podnikatel, hrdý Pražák a pražský zastupitel za ODS.

Seznam rubrik