Zjednodušme to: zákony nejsou závody v pojídání švestkových knedlíků

12. 07. 2016 9:03:25
Ministr financí má při ústních interpelacích nejhorší docházku ze sněmovny ze všech ministrů. Jsou na to “tvrdá data”.

Od vzniku vlády do konce dubna se ministr financí zúčastnil jen třetiny interpelací (v absolutních číslech jen deseti z celkových jednatřiceti). Představte si, že byste se stejnou frekvencí chodili do práce. Za pár dnů by vás vyhodili.

Andrej Babiš ale své kritiky odráží univerzální větou: “Makám, neflákám se!” Argumentuje, že jeho ministerstvo vede v počtu předložených zákonů. Sněmovna jich prý schválila čtyřicet a dalších devatenáct na schválení čeká. “V interpelacích jsem poslední, ale v zákonech první,“ chlubil se ministr financí.

Je ale počet nových zákonů skutečně měřítkem úspěchu? Má být na co pyšný? Podle stejné logiky by přece na svou legislativní píli měli být pyšní i komunisté, kteří po puči v únoru 1948 totálně překopali české zákony. Spoustu těch demokratických zrušili a nahradili je záplavou těch totalitních. Makali, neflákali se.

Systém, který tu Andrej Babiš pomáhá za asistence premiéra Sobotky vytvářet, začíná být přebujelý a neprůhledný. Nové a nové zákony nám navíc pomalu ořezávají svobodu, jako kdyby to byla tužka. Když tužku strčíte do ořezávátka a pilně točíte, za pár minut z ní nezůstane nic. Možná můžete mít i radost, jak vám jde ořezávání od ruky. Problém je jen v tom, že po pár minutách téhle práce nemáte čím psát.

Registrační pokladny, cenzura internetu, vyšší pokuty za neúctu k úředníkům. To je jen špička ledovce v tom moři nových zákonů. Pár příkladů postupného mizení našich svobod ve stále bujnější legislativní džungli. Žijeme ve stále složitějším světě, a to i kvůli Andreji Babišovi. I proto je na čase otočit to. Co kdybychom začali politiky hodnotit naopak za to, kolik neprůhledných a škodlivých zákonů zruší? ODS přichází s heslem: “Zjednodušme to!” Chceme se zaměřit na průhlednější legislativu, snížení a zjednodušení daní a odvodů a na další kroky, které naše životy postupně vrátí k normálu.

Jako podnikatel chci mít jasně daná pravidla. A na co nejdelší dobu dopředu. Vadí mi, když se v prosinci každého roku od účetního i právníka dozvím, že musí na další a další školení ohledně zásadních legislativních novinek. A ještě v únoru mi nejsou schopni na 100% potvrdit, že konečně vědí všechno.

Jedním z důvodů, proč jsem před lety přešel z PC na “jablka” bylo množství aktualizací, záplat a nejrůznějších doplňků, které na mne vyskočily pokaždé, když jsem zapnul počítač.

Otázka tedy zní, jestli “více” znamená i “lépe”. Držitelem rekordu v počtu snědených švestkových knedlíků je jakýsi Kamil Hamerský z Domanína. Na festivalu Vizovické trnkobraní jich prý spořádal 168. Máme mu ale závidět břichabol? A překonal by ho Babiš aspoň o jeden?

Méně je někdy více, říká se. V Anglii i Americe jsou na změny zákonů velmi citliví. Buďme také. Není to závod ani soutěž. Stejně jako u švestkových knedlíků je lepší si dát tři nebo čtyři a ty si vychutnat. A pak si třeba přečíst mou oblíbenou Knoflíkovou válku od Louise Pergauda. Při výběru vůdce klukovské party tam padne slavná hláška: “Velitelem bude ten, kdo má největšího pindíka!”

Autor: Filip Humplík | úterý 12.7.2016 9:03 | karma článku: 24.43 | přečteno: 1057x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 18.70 | Přečteno: 353 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 571 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 931 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.12 | Přečteno: 766 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3564

Táta 5 dcer, podnikatel, hrdý Pražák a pražský zastupitel za ODS.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...