Filip Humplík

Babišovo lhaní je koncem nezávislé žurnalistiky v Česku

5. 05. 2017 12:59:26
“Média jsem kupoval proto, aby psala pravdu,” řekl Andrej Babiš v dubnu 2014. Teď víme, že tím myslel jen svou “pravdu”.

Nahrávka rozhovoru šéfa hnutí ANO s redaktorem MF Dnes Markem Přibilem totiž prokázala, že “své” novináře úkoluje k diskreditaci politických rivalů. “Na Chovance máme slušně nabito, ale vypálíme to až před volbami,” hlásí někdejšímu majiteli největšího českého deníku Přibil psovsky poslušně.

Babiš kvůli nahrávce podal trestní oznámení na neznámého pachatele, protože je prý “sledován a odposloucháván”. Tohle udělá člověk, který je evidován jako agent bývalé Státní bezpečnosti s krycím jménem Bureš, byť podle bratislavského soudu neoprávněně? Zrovna jemu bude sledování tolik vadit? Ale hlavně – nahrávka přece nezpochybnitelně a jasně dokazuje Babišovo selhání. Novináře tlačil k tomu, aby cíleně vytvářel špínu na jeho politické oponenty. Takže jaképak trestní oznámení? Podle stejně absurdní logiky: ukradli jste v Babišově pekárně rohlík a chytili vás díky bezpečnostní kameře? Neomlouvejte se za krádež, ale zažalujte Babiše, že tam ta kamera byla. “Drzé čelo lepší než poplužní dvůr,” říká o tom přísloví.

Přitom jediné myslitelné řešení je v tuto chvíli okamžitě odstoupit z vlády. Toto jednání je naprosto nepřijatelné pro jakéhokoli ministra jakékoli vlády na celém světe.

“Nahrávka nic nedokazuje, nic takového není,” říká naproti tomu Babiš Novinkám. “Já jsem tu nahrávku neslyšel, ale určitě to není tak. Za mnou chodí různí lidé a může to být manipulace. Nebudu řešit obsah té nahrávky...” Jak ale může vědět, co nahrávka dokazuje nebo nedokazuje, když ji až do včerejšího večera neslyšel? A pokud nahrávka nic nedokazuje, proč byl kvůli ní Přibil na hodinu vyhozenz redakce MF Dnes? To prostě nedává žádnou logiku.

Největší český deník se každopádně bude jen těžko zbavovat vážného podezření, že slouží zájmům svého majitele. Redakce MF Dnes tvrdí, že prý šlo o “selhání jednotlivce”. Jenže v nahrávce je zmiňován i ředitel rozvoje MF Dnes František Nachtigal, který “nechtěl vystřelit” kompromitující materiály na Bohuslava Sobotku. Jak to tedy v nejčtenějším českém deníku vlastně bylo? Kdo všechno v jeho redakci o Babišově ovlivňování redakčního obsahu věděl a kdo to případně celé koordinoval? Nedivím se, že část redakce chce odejít. Novináři přece nejsou psíci, lísající se k nohám svého pána.

Jako bývalý novinář to považuju za děsivé selhání nejen MF Dnes, ale české žurnalistiky jako celku. Jistě – Mf Dnes, Lidové noviny a další tiskoviny jsou Babišovým majetkem a je tedy jen na něm, že zničil jejich hodnověrnost. Zároveň to ale bohužel podporuje tendenci české veřejnosti nevěřit médiím jako celku. Pokud totiž největší český deník potají plní úkoly svého majitele, je úplně jedno, co čtete. Stejně “hodnověrné” informace jako v MF Dnes najdete třeba i na Parlamentních listech, na Aeronetu nebo na dalších dezinformačních webech.

Babiš s Přibilem a Nchtigalem prostě poškodili všechny české novináře bez rozdílu. Zůstává už jen Česká televize, na jejíž nezávislost ale Babiš promyšleně útočí. Nezávislá média mu vadí, protože kritizují jak jeho nečisté podnikatelské a politické metody, tak i jeho opakované lhaní. Tvrzení, že prý “svoje” noviny neovlivňuje, je jen další lež v řadě. Kolik jich ještě bude?

Autor: Filip Humplík | karma: 29.07 | přečteno: 1200 ×
Poslední články autora