Imigrace: potřebujeme dobré síto.

28. 07. 2017 14:19:38
Německá média v informování o migrační krizi na podzim 2015 totálně selhala. To si nemyslím jen já – k tomuto závěru došla velmi podrobná analýza odborníků z Hamburské mediální školy a z univerzity v Lipsku.

“Nejvýznamnější německé deníky, od Frankfurter Allgemeinen Zeitung, Süddeutschen Zeitung, Die Welt, Bild přes regionální noviny, přijaly za svou rétoriku politiky kancléřky Angely Merkelové,” čteme. „Nekriticky přejala hesla vítací kultury...“ Opačné hlasy se do německých novin a televize nedostaly. Ti, kdo upozorňovali na stinné stránky a nebezpečí neřízené masové migrace, byli ukřičeni coby “pravicoví extrémisté” a “xenofobové”.

Tu dobu si všichni pamatujeme i z českých médií. Byli jsme krmeni emotivními příběhy o ubohých válečných uprchlících, o syrských lékařích a inženýrech, kteří prý povznesou naši ekonomiku a o úžasném přílivu pracovitých lidí, kteří stárnoucí evropské populaci údajně vydělají na důchody. Neztratili jste tehdy kritický pohled? Odvážili jste se nesměle namítnout, že mezi skutečnými běženci se skrývá i spousta čistě ekonomických imigrantů? Poukazovali jste na jejich odlišnou kulturu, návyky a náboženství, jen obtížně slučitelné s evropskými hodnotami? V tehdejší rozjitřené vítací atmosféře vás často i vaši přátelé považovali div ne za morálního vyvrhele. Vím, o čem mluvím – podobných diskusí jsem před dvěma lety zažil desítky.

Do toho přichází zpráva, že americký herec George Clooney se po útocích islamistů v Londýně a Manchesteru už v Evropě necítí bezpečně. Ze svého rozlehlého sídla na anglickém venkově se prý proto s rodinou odstěhuje zpátky do Los Angeles. Clooney se chystá prodat i víkendový dům v Itálii, v jehož blízkosti nedávno vzniknul tábor pro imigranty. Že je to jen bizarní rozmar filmové hvězdy? Ne – právě Clooney vyjádřil otevřenou podporu německé kancléřce Merkelové, která v září 2015 do Evropy pozvala přes milion imigrantů. Tehdy měl plná ústa vznešených lidských hodnot: otevřenosti hranic, tolerance k jiným kulturám... Teď se najednou bojí a utíká zpátky do USA, kde prezident Trump proti ilegální imigraci bojuje. Clooney prostě najednou zjistil, že přílišná otevřenost a tolerance má i svůj rub, kterým je zhoršení bezpečnostní situace.

My ale z Evropy utéct nemůžeme. Nejsme celebrity jako Clooney, ale hlavně jsme tu doma. Je to náš světadíl, naše hodnoty, naše zákony a pravidla. Nechceme je měnit. Odmítáme tu právo šaríja, kamenování nevěrných žen, pronásledování bezvěrců, homosexuálů a židů. Vidíte na tom snad něco xenofobního nebo extrémistického? Já ne, a nebojím se to říct nahlas. My se nemáme co měnit – změnit se naopak musejí příchozí, pokud tu s námi chtějí žít. To oni musejí přijmout naše hodnoty a pravidla. Že to jde, dokazují třeba čeští Vietnamci, nesmírně pracovití lidé, kteří se během jedné generace stali součástí naší každodennosti.

Přístup Evropské unie k masové imigraci je zatím bohužel naprosto špatný. Pouštíme si sem skoro každého bez výběru, příchozí prakticky neprověřujeme a nemáme na ně žádné nároky. Neřešíme, že část příchozích si do Evropy přiváží patologické a středověké návyky, které nehodlá měnit. Nenávist k nevěřícím, extrémistickou formu islámu nebo sexuální útoky na ženy.

V téhle souvislosti si vždycky vzpomenenu na strýce mé ženy, který po sovětské okupaci v srpnu 1968 s rodinou utekl do Rakouska. Rok prožil v lágru, kde se nejdřív musel dokonale naučit německy a nechat se prověřit, jestli náhodou není komunistický agent. Teprve pak se dostal do Austrálie, kde díky své píli během let postupně vybudoval stavební firmu. Dnes ale slyšíme: “Přijměme je všechny! Neřešme, odkud a proč přicházejí a co u nás chtějí dělat. Nezajímejme se, zda se hodlají integrovat nebo touží žít v ghettech sobě rovných!”

Své dcery jsem chtěl vzít do pařížského Disneylandu. Ale nevezmu. Bál bych se tam o ně totiž. Takže bychom si to neužili. A bojím se, že jim časem nějaký imigrant začne nařizovat, aby se na veřejnosti zahalovaly. Dnes už to aspoň můžu napsat, aniž by mne nějaký novinář pod vlivem “vítací kultury” označil za pravicového extrémistu a xenofoba: prostě potřebujeme dobré síto. Politika stranou, tady jde o zachování našeho světa.

Autor: Filip Humplík | pátek 28.7.2017 14:19 | karma článku: 37.26 | přečteno: 1966x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 13.30 | Přečteno: 233 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 1473 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.65 | Přečteno: 470 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3564

Táta 5 dcer, podnikatel, hrdý Pražák a pražský zastupitel za ODS.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...