Lidl prokázal, že Češi uvažují rozumně. Hned dvakrát!

5. 09. 2017 15:26:13
Vzpomínáte na černocha z Lidlu? Nadnárodní řetězec letos v lednu v reklamní kampani na oblečení mezi jinými mužskými modely použil i Němce jménem Alpha Dia.

Ten sice žije v Hamburku, ale pochází ze Senegalu a řečeno politicky nekorektním jazykem je “černý jako bota”. Osobně tohle slovní spojení používám s lehkou nadsázkou právě proto, že na něm nevidím vůbec nic urážlivého. Každý jsme nějaký. Já jsem třeba zase “bílý jako tvaroh”. Barva pleti neříká nic nejen o mě, ale ani o panu Diovi. Vůbec o ni totiž nejde.

V části Čechů ale lednová kampaň Lidlu probudila rasismus. Nepřeceňujme komentáře pod články ani posty na sociální sítích. V kyberptostoru v lednu vypukla doslova bouře nenávistných hlasů, které by se daly shrnout výrokem: “Čechy jsou zemí bělochů a žádné černochy tu proto v reklamách nechceme!”

Hloupost tohoto způsobu uvažování nemá smysl komentovat, ale posloužila jako lakmusový papírek. Do primitivních rasistů se v diskusích pustila spousta lidí, kteří stejně jako ostatní hodnotí podle úplně jiných věcí, než je barva kůže.

K odmínutí předsudků vůči panu Diovi se navíc přidala i řada firem. A některé velmi vtipně. “Nejsme rasisti – prodáváme i černé kabely!”, zněl tehdy slogan prodejce elektroniky. “Černá prej frčí!”, hlásil výrobce sportovního oblečení. “Milujeme každou pleť”, dodávala kosmetická firma.

Většina Čechů prostě v lednu primitivní rasismus odmítla. Naše společnost je zdravá – uvažujeme rozumně a neztratili jsme nadhled.

To samé se teď projevuje i v další kauze, ve které shodou okolností zase figuruje Lidl. Řetězec z reklamy na řecké speciality odstranil kostelní kříže, aby to snad náhodou někoho neurazilo.

Vyvolal tím nejen vlnu kritiky, ale i záplavu vtipů, které se do rádoby politicky korektního retušování reality trefují. Což je v pořádku, protože kostelní kříž přece nikoho rozumného neuráží. Úplně stejně, jako nás neuráží černoch v reklamě.

Vyretušováním kříže z kostelů se teď Lidl zachoval úplně stejně, jako kdyby v lednu v české reklamě záměrně použil jen bělošské modely a ne i pana Dia. Cítíte ten paradox? Nadnárodní firma nejdřív všem ukáže, že nemá žádné předsudky, a pak si to takhle zkazí... A ti, kteří se za Lidl v lednové aféře s černochem veřejně postavili, si z něj teď oprávněně dělají legraci.

Obě ty kauzy mne naplňují uspokojením, protože v nich česká veřejnost odmítla extrémy. Na obě strany. Ukazuje se, že nejen nejsme rasisté, ale že se ani nenecháme ohlupovat přehnanou politickou korektností. A to je dobře.

Nechci žít v zemi, kde v reklamách musí být jen lidé bílí jako tvaroh. Ale ani v zemi, kde se z kostelů retušují kříže. A vypadá to, že stejně je na tom většina z nás. Díkybohu.

Autor: Filip Humplík | úterý 5.9.2017 15:26 | karma článku: 45.37 | přečteno: 11169x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učtelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 11.90 | Přečteno: 336 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3847 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.62 | Přečteno: 364 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 96 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3564

Táta 5 dcer, podnikatel, hrdý Pražák a pražský zastupitel za ODS.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...