Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PR

Děla v mém okolí pár OSVČ a jejich roční daňovou zátěž a odvody sociálního pojištění jim jako zaměstnanec můžu jen závidět (neberu v potaz u sociálního poj. následky ve stáří).  Když se bavíme o dovolené, tak jsou vysmátí a mají "našetřeno". Dokonce jim i stát něco vrací zpětně. Nevím, jestli v tom umí chodit či jsou vyjímky mezi OSVČ nebo mají skvělou daňovou paradkyni, ale i přesto nebo právě proto jsem jim řeko, že Mládek má naprostou pravdu. Já s nimi takouvou zkušenost mám.

1 2
možnosti
SH

A také pracují jen 8(6)hod denně jako Vy? Věřte že není co závidět..

2 1
možnosti
Foto

Pak se tedy jako politik musíte zasadit o to, aby jste se stal zákonodárcem a tento nespravedlivý zákon o tom, že živnostník nemá nárok na dovolenou, zrušil...

Jo on takový zákon neexistuje

0 0
možnosti
JT

Mate v tom vypoctu chybu. Cleva na dani ve vysi 1/12 odvodu neni nahrazeni dovolene. TIm by byla sleva na dani ve vysi 1/12 zisku

2 0
možnosti
MH

Zákonem garantovaná dovolená po dobu dvaceti dnů je jednoznačná nevýhoda zaměstnance proti živnostníkovi. Nejenže si na ni musí oba vydělat, tj. zaměstnavatel počítá s tímto parametrem při stanovení platu zaměstnanci, stejně tak si musí živnostník si rozprostřít zisky, aby si ji dopřál, ale zaměstnanec ji prostě nemůže mít libovolně dlouhou či krátkou podle toho, jak si chce odpočinout.  Tj. dostane automaticky snížený plat ikdyž nechce ani jeden den volna. Nedostane 2 měsíce dovolené, ikdyž má peněz dostatek a více by vydělávat nepotřeboval. Živnostník má jiné reálné nevýhody proti zaměstnanci, ale u dovolené je to dost rozšířená a přitom dost lichá představa. ;-)

13 3
možnosti
Foto

to myslíte vážně, nebo jako ironii?

1 2
možnosti
NO

mila sul zeme, jako zamestnanec v soukromem beru moznost neplaceneho volna a o to vyssi mzdu vsemi dvaceti ;-DEUR^

0 0
možnosti
TT

Had se kouše do ocasu. Řekněme, stát ti to dovolí. Přijdeš do firmy, ta řekne: máme 11 jednotek p, celkem P (P=11*p), na výrobu za 12 měsíců, z toho 1 měsíc dovolená, platba 12 * m = částka S. Řekneš firmě, ne, jinak, já chci za pracovní dobu dostat víc a vzít si tolik volna, kolik chci. Firma řekne: máme 1 jednotku P na výrobu za 12 měsíců, z toho x měsíce dovolená, platba (12 - x) * P / (12 - x) = částka S. 

V prvním případě je to jasné, dostaneš S za P. V druhém případě ovšem taky. (12 - x) * P / (12 - x) = S <=> P = S.

V druhém případě by se ovšem jednalo vlastně o úlohovou mzdu. OK, řekneš si dobrá, 6 měsíců budu pilně bubínkovat podpatkama a dalších šest měsíců cucat pro změnu piňa koládu v Dominikánsku. Ale nebuď naivní. Zaměstnavatel, který by si nedokázal spočítat nebo zjistit, že se dá P zvládnout nikoliv za 11 měsíců, ale třeba už za 6, ten by buďto už nebyl, nebo bys do jeho krachu pro něj pár měsíců dělala jehličkové staccato bez výplaty i pojištění.

Pěkné sny přeji!

PS: Měrné jednotky jsem raději vynechal. ;-)

0 0
možnosti
DD

Předseda ODS Praha Filip Humplík to má nějaké pomotané....Rv

Zaměstnanec se přeci musí podnikateli vyplatit. Jeho mzda je už stanovena tak, že zahrnuje právě čtyři nebo pět týdnů dovolené ročně.

Takže takové plky jsou skutečně nedůstojné. Nedělejte schopným živnostníkům ostudu, pane Humplík !!

5 2
možnosti
LZ

Když si každý měsíc odložíte 10% zisku, máte na dovolenou. A kde si myslíte, že bere zaměstnavatel peníze pro lidi na dovolené?

7 1
možnosti
Foto

To bude asi tím, že s tím bohužel musí počítat. Rv

0 0
možnosti
MK

Zveřejněte číslo vašeho účtu,všichni zaměstnanci,co letos jedou na dovolenou vám jistě za každý den co se budou flákat pošlou 1kč....a nebrečte.

4 1
možnosti
Foto

Nejen zde v diskusi chybí jeden naprosto zásadní argument... ten "vyžírka" a "parazit" živnostník, aby práci mohl vůbec vykonávat, si NEJDŘÍV MUSÍ SEHNAT ZAKÁZKY. Na toto téma jsem psal blog nedávno. Najdete ho zde: http://radeksoltys.blog.idnes.cz/c/406979/Zamestnanec-vs-parazit-zivnostnik.html

7 2
možnosti
JH

A to má být argument pro co? Shánění zakázek je pro živnostníka prvořadý zájem a náplň práce. To mu mají práci shánět jeho zaměstnanci,nebo snad stát? A co to mění na faktu,že si na svou dovolenou musí napřed vydělat,stejně jako zaměstnanec?

15 2
možnosti
ZH

Já teda nevím v jakém oboru podníkáte, podmínky jsou různé, ale oblbovat tady lidi tím, jaký jsou podnikatelé chudáci a nemají nárok na dovolenou to je teda opravdu pod úroveň solidního podnikatele. Ten zákoný nárok vznikl jen proto, že jinak by zaměstnanec žádnou dovolenou ani nedostal. Každý podnikatel si může vzít tolik dovolené na kolik má! Keci o tom jak OSVČ musí platit zaměstnancům dovolenou, to je jen voda mlýn pro ty, kteří považují podnikatele za vyžírky. Napište třeba o tom, že každý zaměstnanec si musí svou prací vydělat nejen na svou mzdu a odvody, ale i na tu dovolenou. Nikdo nezaměstná dělníka, který vyrobí méně než stojí. Ale jak je to doopravdy s dovolenou pro podnikatele, to pozoruju už 18 let na svém šéfovi. Ten jí neměl 18 let. Proč? Protože kdyby si vzal 14 dní dovolené, tak by přišel o 8-10 000€ příjmu, jistě mohl by si najmout za sebe náhradu za 2 500€, Ale to radši ne, to by nemohl 18 let brečet do vysílačky, že máme furt moc práce. Já jsem byl OSVČ z donucení 2 roky. měsíc jsem makal, měsíc jsem si lebedil doma na gauči nebo na zahrádce. Fakt mě dojímá, jak ti chudáci nemají nemocenskou. Keci, když si jí zaplatí, tak jí mají taky. Ale protože nechat si postavit vilu a do garáže strčit BMW je důležitější, tak si jí neplatěj. Ono je to totiž strašně svůdné, já si jí tenkrát taky neplatil, protože to by bylo několik tisíc měsíčně a já byl zdravej jako řípa. Ale je to přesně podle hesel pravice o vlasní odpovědnosti. TAK ALE POTOM NEBREČTE!!Aby bylo jasno, nechci generalizovat a vím, že takovej pekař, nebo malozemědělec to má fakt těžký. Zvířata musí žrát denně a cizího k tomu pustit nemůžete, ale spousta těch co pláčou, jsou přesně jako můj šéf. Ale i můj brácha, který si nedávno pronajal svou první hospodu a má z toho hlavu v pejru, si dokáže vzít týden dovolenou. Ségra je taky podnikatelka a jezdí 2-3x ročně do světa trochu si od práce orazit.

23 10
možnosti
JP

Kecáš. Zaměstnanci je nemocenská placena od 3.dne. OSVČ má nárok, jen když bude marodit celý kalendářní měsíc. Pokud onemocní 2. dne v měsíci a ukončí nemocenskou poslední den měsíce, nedostane ANI KORUNU! Proto OSVČ nemocenskou většinou neplatí. Ne že by nechtěli, ale proto, že podmínky jsou nastavené tak, že prakticky nic nedostanou. Nastav to takto zaměstnancům a uvidíš ten rachot. Dále: ošetřovačky na děti jsou totéž. Zaměstnanci jsou proplaceny, OSVČ nemá nárok. Proč? Jeho děti nemohou být nemocné?

3 3
možnosti
  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3564x
Táta 5 dcer, podnikatel, hrdý Pražák a pražský zastupitel za ODS.

Seznam rubrik